Hľadať

Nosíme látkové plienky s Luciou - Látkujeme novorodenca

Častokrát maminy riešia, kedy začať s látkovaním? Nebojte sa, látkovanie nie je žiadna veda. A najjednoduchšie je začať hneď, keď je bábo malinké. Pod novorodencom v látkovom svete rozumieme bábätko do približne 2-3 mesiacov.

273470349_707703537324957_828069507960612337_n.jpgPrečo je to iné? Lebo jednoveľkostné plienky sú novorodencovi väčšinou obrovské (sedia deťom až od 3,5 – 4 kg), takže na toto obdobie potrebujete väčšinou menšie plienky.  Nie je to starosť navyše, a vďaka tomu minibábätku máte možnosť zoznámiť sa s touto krásnou ekologickou závislosťou.

Čo teda potrebujete na novorodenca?
V podstate nič špeciálne, naozaj si pri novorodencovi vystačíte s minimálnou investícou do plienok.

Štvorcové plienky – tie budete potrebovať nielen na prebaľovanie, ale aj na grckanie, pod hlavičku, proste na všetko. So štvorcami je to extrémne jednoduché, dajú sa použiť celé látkovacie obdobie, viete ich poskladať na viacero rôznych spôsobov, takže sa netreba báť, že bábätku niečo nesadne. Pre novorodenca odporúčam rozmer 70x70 cm. Na prebaľovanie ich budete potrebovať cca 20-30 ks.

K štvorcom potrebujete už iba novorodenecké vrchné nohavičky a ste vybavené. Určite si nachystajte aspoň 3-4ks. Ak máte väčšie bábätko, môžete mať pol na pol novorodenecké a jednoveľkostné nohavičky.

K tomuto základu si môžete vybrať aj zopár moderných plienok na vyskúšanie – či už kapsových alebo SIO (s vymeniteľnými vkladačkami). Zvlášť SIO sú veľmi obľúbené – pri prebaľovaní stačí vymeniť vnútornú vrstvu. Vrchné nohavičky meníme až v prípade znečistenia. Prebaľovanie s takýmito plienkami zvládnu jednoducho aj tatinkovia alebo starí rodičia.

Doplnky, ktoré vám nesmú chýbať vo výbave nielen pre novorodenca.

Separačné plienky – veľmi odľahčia „špinavú robotu“. Keď sa drobec pototo... jednoducho papierik vyhodíte a netreba plienku oplachovať.

Miofresh – čistá dezinfekcia, tu sa nemusíte báť žiadnych baktérii ktoré by zostali na plienkach, ktoré dlhšie skladujete. My to napríklad používame aj na pranie spodného prádla, ponožiek,  či oblečenia, čo nám príde z bazáru.

Snappi sponka – pri skladaní štvorcov vám ich krásne podrží a nemusíte zaväzovať.

Vak na plienky – úžasná všestranná vecička, ktorá slúži najprv na špinavé plienky a po plienkovom období ho viete používať na rôzne veci od vecí na prezlečenie po napríklad plavky z kúpania. Sú aj menšie vaky, tie môžu poslúžiť aj ako sáčok na desiatu. My do nich balíme aj jedlo do ruksaku na turistiku a výlety.

Krátke recenzie novorodeneckých vrchných nohavičiek:

Pop-In – malinké vrchné nohavičky pre naozaj malé detičky narodené s nižšou pôrodnou hmotnosťou. Jednoduchá manipulácia vďaka suchým zipsom a „krídelkám“, ktoré zabránia pretečeniu na oblečenie. Vydržia cca mesiac, pri väčších detičkách neodporúčam kúpiť, prípadne môžete kúpiť ich jednoveľkostný variant.

Imse Vimse – boli naše najobľúbenejšie, jemnunké detské vzory a perfektne padnúci strih aj s „krídelkami“. Prijateľná cena pre peňaženku a vydržia aj väčším bucľatejším bábätkám. Jednoduché zapínanie pomocou suchého zipsu.

Ella´s house – jednoduché novorodenecké nohavičky na suchý zips. Vďaka patentkám ich viete prispôsobiť akémukoľvek bábätku.

Plienkáčik – krásne sadnú každému bábätku, majú veľmi jemnunké hebučké lemovanie okolo celej plienočky a teda nikde neotláčajú.


Text: Lucia Fialová
Foto: archív autorky



Ak plánujete začať látkovať svoje dieťatko od narodenia aj vy a neviete ako začať, nech sa páči, jednoduchá pomôcka v skratke:

vybava_NB.jpg



Lužná 21 - Starý Háj, BA - Petržalka (MAPA)
zaparkovať môžete na park. mieste č. 62
tel.: 0948 678 990 (počas otváracích hodín)
Pondelok: ZATVORENÉ
Utorok: 10.00 - 14.00
Streda: ZATVORENÉ
Štvrtok: 13.00 - 17.00
Piatok: ZATVORENÉ
Sobota: 10.00 - 12.00
Hľadať