Hľadať

Ako látkujem ja, 1. časť

Zdravím všetkých priaznivcov látkových plienok, ale aj tých, ktorí sa zatiaľ snažia získať čo najviac informácií o tomto staro-novom spôsobe každodennej starostlivosti o naše zlatíčka.
Moje meno je Barbora a momentálne „látkujem“ už naše druhé dieťatko.

Moje dôvody na začatie látkovania boli veľmi prosté a myslím, že aj podobné, ak nie rovnaké ako ostatných mamičiek.

1. Chcem pre svoje dieťatko len to najlepšie – (to neznamená, že maminky, ktoré používajú plienky jednorázové to nechcú, však...) títo naši drobci sú v plienke celí obalení - povedzme dva roky, takmer nonstop. Toto bol pre mňa najpodstatnejší bod. Chcem dopriať môjmu bábätku čo najviac pohodlia v tejto oblasti a teda to mu zabezpečí bavlna či bambus (a samozrejme časté vetranie) rozhodne oveľa viac, ako plienka jednorazová. Skúste si k nim niekedy privoňať... Mne nevoňajú ako niečo, čo by som si dala na také citlivé partie ja, nieto ešte človiečik s tou najjemnejšou ňuňu pokožkou.

2. Odpad – fuuuuuha. Pri dcérke sme začali látkovať až pár týždňov po narodení a poviem vám – toľko odpadu, ktorý sme vyprodukovali iba za tých pár týždňov, by dohromady naplnilo veľmi značnú časť smetiaku pri bytovke. Klasické jednorazové plienky sa navyše dlho rozkladajú.

3. Ekonomický faktor – mnoho mamičiek sa zháči pri cenách za látkové plienky – je to však iba zlomok financií, ktoré vynaložia rodičia na jednorazové plienky. Prvotná investícia je síce vyššia, ale vráti sa vám mnohonásobne. Navyše látkovú výbavu využijete pokojne aj pre druhé dieťatko (ak sa o plienky budete starať tak, ako si to vyžadujú – nič komplikované), takže miniete oproti jednorazovkám naozaj oveľa menej peňazí, ktoré môžete potom radšej minúť... no pri deťoch sa fantázii medze nekladú a určite si viete do tých troch bodiek doplniť celý rad vecí☺. Zisťovala som medzi kamarátkami, koľko cca jednorazových plienok minuli pri svojich deťoch. Môžeme počítať v priemere s 2 rokmi používania plienok (samozrejme toto je veľmi individuálne, ale 2 roky je skôr spodná hranica). To číslo je neuveriteľné – 4800 plienok pre jedno dieťa! A teraz sa na to pozrime z pohľadu bodu číslo 2 a 3. Ohromné množstvo odpadu vyprodukované jedným drobcom. A euríčka? Vynásobte si to cenou za jednu plienku podľa značky. Takto naraz to nie je veľmi príjemné číslo, že?

Teraz by som rada popísala začiatky látkovania s našim druhorodeným – Miškom. Pochopiteľne – do pôrodnice sme si vzali jeden maličký balík jednorazových plienok. Za prvé – fakt je, že tie prvé dni po pôrode môžu byť ešte bolestivé a maminy si potrebujú čo najviac oddýchnuť, kým svišť ešte prespí väčšinu dňa, za druhé – neviem si veľmi predstaviť skladovanie špinavých plienok a za tretie – čo by na to asi povedal personál štandardnej pôrodnice? Každopádne, tých pár dní sme takto vydržali.

Po príchode domov som chcela začať hneď látkovať, avšak Miško nemal ešte úplne zahojený pupček, tak sme ešte zopár dní počkali, aby sa mu plienočka oň nešúchala. Takmer všetky plienky ktoré máme, sme používali už pri dcérke, takže dovolím si tvrdiť, že teraz bola naša investícia presne nula.
Približne v 2 týždňoch sme konečne prešli na látkové plienky. Začali sme novorodeneckými pulkami (vrchné nepremokavé nohavičky) a do nich som dala buď vkladačku, alebo prefold (viacvrstvovú plienku).
Keďže Miško mal v tomto čase niečo málo pod 4kg, boli by nám dobré už aj jednoveľkostné plienky, ale využila som, čo som mala doma. Po cca 2 týždňoch už definitívne z novorodeneckej veľkosti vyrástol (prečo tak rýchlo rastuuuuu? ), takže sme prešli na jednoveľkostné pulky s naskladanou štvorcovou bavlnenou plienkou a „all in one“ plienočky.
Táto kombinácia nám vyhovuje najviac – na doma používame štvorce s vrchnými nohavičkami a keď ideme na výlet, k doktorke, na návštevu, atď berieme so sebou AIO plienky, ktoré sú na takéto príležitosti ideálne
Zo začiatku sme mali všetky plienočky nastavené patentkami na najmenšiu veľkosť, ale keďže náš Miško je papkáč, už po pár týždňoch sme museli jednu patentku povoliť.
Môžem čestne prehlásiť, že Miško nemáva zapareniny (zo začiatku mal trošku, pri jednorazovkách) a ani nepoužívame žiadne krémy. Jediné, čo mal zatiaľ na pokožke je bio kokosový olej, ktorý mu sem-tam po kupkaní v tenučkej vrstve natrieme do záhybčekov (netvrdím, že to musí paušálne vyhovovať každému, ale nám sa to osvedčilo ).
Taktiež v rámci starostlivosti o riťulu nášho princa intenzívne využívame nepremokavú prateľnú podložku, pretože ho často nechávame bez plienočky (zbožňuje to ).

V ďalšom pokračovaní sa podelím o naše skúsenosti s látkovaním po 3 mesiacoch používania, naše skúsenosti s bezplienkovaním a takisto vysvetlím ako sa my o plienočky staráme.


Napísala: Barbora Gáliková
Foto: archív autorky

Lužná 21 - Starý Háj, BA - Petržalka (MAPA)
zaparkovať môžete na park. mieste č. 62
tel.: 0948 678 990 (počas otváracích hodín)
Pondelok: ZATVORENÉ
Utorok: 10.00 - 14.00
Streda: ZATVORENÉ
Štvrtok: 13.00 - 17.00
Piatok: ZATVORENÉ
Sobota: 10.00 - 12.00
Hľadať